25.9.2011

Karpin linkit ja muut vinkit

Karppauksen aloittaminen on aika vaativaa, kun se poikkeaa niin radikaalisti (toistaiseksi) voimassaolevista ruokasuosituksista. Minäkin olin peräti 3 vuotta sitten ( syksyllä 2008) eksynyt sattumalta Karppaus.infon vertaistukifoorumin sivuille ihan vierailijan ominaisuudessa. Olin tainnut googlettaa jotain nivelkipuihin liittyvää (vai oliko se sittenkin kilppariarvoja koskevaa - ei voi muistaa).

Meno ulkopuolisen näkökulmasta oli aika outoa - oli rasvaa ja oli lihaa ja oli kasviksia, mutta ei minulle niin tärkeää leipää ja pastaa ja riisiä ja perunaa laisinkaan - tai todella niukoissa määrin. No, asia unohtui joksikin aikaa, kunnes 2010 keväänä se viides polvileikkaus pisti taas hakemaan tietoa - tällä kertaa nivelrikoista. Olin nimittäin kuullut, että painon pudottaminen auttaa nivelkipuihin.

Ja kas kummaa - taas löysin itseni karppifoorumilta vierailemasta - vieläpä aika usein... No, kesä meni siis könkätessä - esimerkkinä Yyterin ihana hiekkaranta, jossa etenemiseni oli - - suhteellisesti katsottuna varmasti hitaampaa, kuin etanalla rypsiöljytyssä ylämäessä. Kun kesän lopulla vielä Borrelioosi-riesa alkoi, kypsyin totaalisesti itseeni.

Kirjauduin sitten vihdoin foorumille sisään ja sen sijaan, että olisin saanut neuvoja, minulle toitotettiin:lue kirja, lue, kaksi, lue kolme ja tule sitten takaisin. Aloitin turvallisesti kotimaisella, Heikkilän Antin Ravinto & Terveys- kirjalla. Paljon asiaa ja paljon kaalia :D
Antin kirjan opeissa oli vain pieni muttamutta. Siinä ei niin paljoa rasvan käyttöä suositella, kuin karppitukihekilöt olivat antaneet minun ymmärtää. Siksi luin seuraavaksi Atkinssini - sen alkuperäisen kirjan. No, siitä tuli sitten rasvaa ruokavalioon lisää hieman ja olo parani ( Syksyn 2010 olin mennyt vielä aika niukoilla rasvoilla). Vuoden 2011 alussa bongasin tohtori Kwasniewskin Optimal Dietin yhdeltä nettisaitilta. Siinä todella läträtään rasvalla kunnolla! Eli rasvan määrär (ja laatu) tuli vielä suurempaan osaan ruokavaliossani.


Sitten vihdoin tuli ruotsin ihana Diet Doctor Andreas Eenfeldt ja hänen ruokavallankumouksensa. Käytännössä tämä kirja vihdoin vahvisti käsitykseni siitä, että vuoden aikana opettelemani ruokavalio on ehdottomasti jatkamisen arvoinen. Lisäksi se, että LCHF-ruokavalio ( Low Carbo - High Fat) on Ruotsissa hyväksytty Diabetes 2:n ja ylipainon hoidossa ihan Ruotsin terveyshallinnon puolelta, on ollut rohkaisevaa. Suomessa tätäkin askelta saadaan vielä odottaa hamaan tulevaisuuteen. Linkkivinkkinä Eenfeldtin Blogi, jossa on paljon asiaa sekä video tämän vuoden Ancestral Health Symposiumii, jossa Eenfeldt piti oikein mainion luennon:

 

Kesto on aika pitkä, mutta Andreasin puhe on sujuvaa ja ymmärrettävää englantia ja asia todella mielenkiintoinen - suosittelen!

Tällä hetkellä luettavanani on kolme mielenkiintoista kirjaa ja niistä hieman lisää luku-urakan lopuksi:



Täältä taas tähän :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja???