7.9.2011

Vesifysioo :D

Tässä kävikin ns. kalpaten hurjille bloginpäivityssuunnitelmilleni, kun onnistuin revähdyttämään selkäni oikein perusteellisesti pari viikkoa sitten kts edellinen postaukseni. Myös piriformikset iloisesti minua muistuttelivat olemassaolostaan - vieläkin.  Onnekseni on keksitty kivoja kipulääkkeitä ja relaksantteja sekä tietenkin ihana hierojani Lauri, joka sai pahimman juntturan pois ja istuminenkin sujuu jälleen.

Kaikesta harhaanjohtavasta vähähiilihydraatiton-lehtikirjoittelusta suivaantuneena en nyt kuitenkaan purkanut tuntojani teidän lukijoideni niskaan, vaan marssin uimahalliin vesijuoksuvyö mukanani ja aloitin kesän tauon jälkeen jälleen vesifysiosarjojen runttaamisen. Voi sitä riemua, kun jo ensimmäisellä kerralla sain aikaiseksi jopa 1 h 15 minuutin sarjan!!!

Vesijuoksuun minut tutstutti fysioterapeuttini Pasi silloin vuosi sitten elokuussa, kun raahustin ontuen ja polvikipuisena hänen vastaanotolleen. Aluksi hän kommentoi, että ei pidä turhia toivoa, mutta kokeillaan nyt jonkin verran tätä jalkaa treenata, josko siitä olisi apua. Sain sieltä sitten itsehoito-ohjeet vesifysioon (uimahallissa) ja kuivafysioon (kotona).

Näistä erityisesti vesifysio herätti 16 vuotta uinineen liikuntavimmani: Kun ensimmäistä kertaa lähdin kokeilemaan sarjaa Yrjiksellä oli epäilys treenin toimivuudesta hieman koetuksella. Se tosiseikka kuitenkin puhuu puolestaan, että sinne altaaseen menin ontuen ja polvi kipeänä ja sieltä nousin kävellen ja kivut vähentyneinä :D


Pasin laatima vesifysio-ohjelmani koostuu seuraavasti:
1. 5-10 min rullaavaa vesijuoksua
2. 5-10 min harppovaa vesijuoksua ("maalikamerajuoksua" )
3. 5-10 min porrasnousu- vesijuoksua
4. 2-10 min haara-perus -jumppaa
5. 2-10 min istuen polven ojennuksia
6. 2-10 min seisten jalan polvesta taivutus taaksepäin
7. 5-10 min rullaavaa vesijuoksua ( loppuveryttely)

EI venyttelyjä!

Aluksi sarjaan meni aikaa sellaiset maksimissaan puoli tuntia, mutta syksyn edistyessä pituus alkoi venyä hieman yli tuntiin. Kävin hallissa vähintään kerran viikossa, mutta parhaimmillaan jopa neljästi. Tuloksia alkoi tulla. Kävely muuttui normaaliksi ja kivut vähenivät. Pasin tarkastuksissa vammautuneesta jalasta löytyi yllättäen uusia lihaksia (!)

Kuivaharjoitteluja jaksoin syksyn 2010 vääntää, mutta kevään puolella ne hieman jäivät, kun tuo vedessä läträäminen on vain niin paljon mukavampa. Täytyy varmaan kokeilla pian uudestaan kotijumppaakin - jahka jalat vahvistuvat ja paino jatkaa karppauksella putoamista :D

2 kommenttia:

  1. Vesijuoksu ja -jumppa ovat todella mukavia liikuntamuotoja. Ohjelmasi kuulostaa todella hyvältä. Kiitos vinkistä!Mutta miksi ohjelmassasi ei ollut venyttelyitä?

    VastaaPoista
  2. Fysioterapeuttini sanoi, että venyttelyt eivät ole tarpeellisia - ne voivat jopa olla huono homma, sillä lihakset saattavat revähtää. Parempi on kuulemma tuollainen kevyt rullaava loppujuoksu. En ole huomannut erityistä kiristelyä seuraavina päivinä treenin jälkeen, vaikken ole venytellytkään.

    VastaaPoista

Kommentteja???