3.10.2011

Tattis vaan :D

"Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt" - Taisi olla Teddykarhujen Huviretkestä napattu lauseenpätkänen, mutta ah niin hyvin  Zeebralle ja monelle muullekin näin syssyn tullen sopiva lausahdus.

Menin siis 5-v. juniorini kanssa metsään viime lauantaina.  Tarkoituksenamme oli käväistä kätkemässä pari matkalaista läheisiin geokätköihin. Yllätyksemme oli kuitenkin suuri, kun matkan varrella alkoi näkymään sieniä: Oli tatteja, rouskuja, haperoita, suippohattuja, hassuja pillisieniä, suppilovahveroita ja toki myös niitä punalakkisia, vaarallisia kärpässieniä. Onnekseni löysin pienen muovipussin taskuni pohjalta - ja ei muuta kuin keräämään.


alkuperäinen kuva: http://www.senioriliitto.fi/@Bin/2499286/Punikkitatti%208-2011.jpeg
Täpläjalkaisia punikkitatteja kertyi muutama tuhti yksilö. 


alkuperäinen kuva: http://www.mecaclub.net/etusivu/karvalaukku1-s.jpg
Ihania karvarouskujakin ( karvalaukkuja ) löytyi!

alkuperäinen kuva: http://www.luonnossa.com/Sienilajit/Suppilovahvero/Suppilovahvero_c_LuonnossaNet_0016a.jpg
Suppilovahverot, Nam!

Kasassa oli noin kahden kilon painosta saalista, kun kotiin pääsimme. No siinä siten vielä pikavarmistukset netistä ja lähikirjaston viimeiset sienikirjat lainaan. Tunnistaminen jäi yhden tatin osalta hieman vajaaksi - taisi olla se Sappitatti vatsanpuruista päätellen ( Onnekseni paistoin sen erikseen ja purut jäivät vain minulle...)

Mutta mitäs mitäs sitä keksisi näistä herkuista, ellei makoisaa suuhunpantavaa:


Karvarouskusalladi:

     - Puhdista karvarouskut ja keitä ne 10 min pariin kertaan vaihdetussa vedessä. Pilko kuutioiksi
     - Pilko 1 pieni punasipuli
     - 1 prk smetanaa tai Creme Freichea
     - mustaapippuria, suolaa ja persiljaa maun mukaan

Tattissuppiskastike kalalle
     - Tatteja ja suppilovahveroita siivottuna ja pilkottuna
        (Ihan pienimmät suppikset voi jättää kokonaisiksi)
     - Voita (paistamiseen)
     - 1 prk kuohukermaa
     - mustaapippuria, suolaa ja persiljaa maun mukaan
     Paista tatit voissa (itse paistoin useammassa erässä, kun sato oli runsas). Lisää kerma ja 
     mausteet - kiehauta.

Oikein maukasta lokakuun alkua ja täältä tähän :P

2 kommenttia:

  1. Se tatti ei varmaankaan ole ollut sappitatti, jos pystyit sen maun puolesta syömään. sappitatti nimittäin maistuu niin pahalta, että sitäei tule syöneeksi. Se pilaa koko tattiruoan jos yksi eksyy joukkoon.
    Jotkut tatit ja muutkin sienet saattavat aiheuttaa vatsanpuruja. Itsellä esim juuri tatit tulevat syksyn ekoina syöntikertoina ns. läpi. Se johtuu sienten sisältämästä sienisokerista.

    VastaaPoista
  2. Sienet ovat todella herkullisia. Nam.

    VastaaPoista

Kommentteja???