14.8.2011

Mitä minun karppaukseni on?

Aiemmin elämässä olin syönyt 5-6 kertaa vuorokaudessa: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen, iltapala ja oikein pitkinä päivinä vielä yksi myöhäisillan napostelupala. Varsin perusruokaa - ei juurikaan makeita herkkuja tai karkkeja. En ole koskaan ollut sokerihiiri - tavallista ruokaa ja leipää söin kuitenkin aina hyvin. (Joskus liikaakin) Väli- ja iltapalat olivat pääasiassa leipää ja hedelmiä sekä maustettuja jugurtteja.

Karppaukseni alkoi Antti Heikkilän Ravinto&Terveys- kirjan pohjalta. Jätin kertaheitolla ruokavaliostani pois viljat, riisin, perunan, sokerin ja einekset. Ainoastaan leivästä luopuminen oli hieman haikeaa - muuten ruokavalion sovittaminen oli helppoa. Lisäsin kasviksien ja juureksien määrää - erityisesti erilaisten kaalien ja kaaliruokien osalta. Myös kotimaisia marjoja sekä kananmunan käyttöä aloin lisätä. Rasvat vaihdoin kevytlevitteistä ja rypsiöljystä kylmäpuristettuun kookos- ja oliiviöljyyn ja voihin. Lihaa, kalaa, kanaa ja runsasrasvaisia maitotuotteita proteiinintarpeeseen - kananmunien lisäksi tietysti. Manteleita ja pähkinöitä otin ruokavalioon pikkunaposteltavaksi. Heikkilä suositteli 3 ruokailua/vrk ja ensimmäisten viikkojen aikana sainkin helposti muokattua tuon ateriarytmin, kun väli- ja iltapalat jäivät ruokavaliostani pois.

Tällä ruokavaliolla meni viime syksy. Liikunnan osuutta edusti vesijuoksu ja - fysio sekä ns. kuivafysio. Kävelyä lisäsin sitä mukaa kun polven kivut antoivat periksi. Aluksi kävelymatkani olivat ihan vain seuraavalle bussipysäkille arkikävelyn lisäämistä, mutta pikkuhiljaa matkat pitenivät. Paino putosi syksyn aikana 11 kiloa kolmessa kuukaudessa. Joulun herkut toivat muutamia kiloja - lähinnä turvotuksen muodossa - onneksi ne lähtivät heti tammikuun alussa.

Syksyn aikana huomasin kuitenkin, että olo oli välillä heikko ja huimausta tuli aina silloin tällöin - erityisesti rankkojen vesifysioiden päätteeksi. Kahlasin lisää karppauskirjallisuutta ja keskustelupalstan hifistelyosiota sekä muutamaa muutakin karppauksen alalajien osiota siellä. Myös erilaisia karppaussivustoja, suomalaisia ja ulkomaisia, kahlasin tiedonjanoisena.

Päätin lisätä rasvan suhteellista osuutta ruokavaliostani - pienensin proteiinin ja hiilihydraattien osuutta - ja paino alkoi laskemaan taas ja huimaus hävisi. Kevään aikana paino laski 9 kiloa joulua edeltävästä vaiheesta. Olo oli hyvä ja virkeä koko kevään ajan - huolimatta suhteellisen tiiviistä työtahdista ja sen nipistämistä yöunista - jaksoin hyvin  sellaisiakin työrupeamia, jotka olivat vetäneet minut aiempina vuosina aivan työuupumuksen partaalle.

Kesän tullessa olin pudottanut painostani 20 kiloa. Kesällä annoin painonpudottamisvimman mennä ja unohdin jokaviikkoiset punnitukset. Jatkoin kevään ruokavalion noudattamista ja ruokailuja tuli keskimäärin 2-3/vrk. Useimmin jätin väliin aamiaisen tai söin sitten varhaisen lounaan - ennen puoltapäivää siis. Lomakuukauden (heinäkuu) loppupuolelle asti paino pysyi samoissa lukemissa eli noin 80 kilossa, mutta viimeinen lomaviikko meni hotelliaamiaisten merkeissä hieman ylensyömiseksi. Sen mukana tulleet muutamat kilot sain kuitenkin viikossa karistettua palattuani kotiin perussapuskojen ääreen.

Nyt on painoni jälleen lähtenyt laskemaan  ilman nälkää, hyvävointisena ja iloisena :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja???